След Ковид: Нова заплаха дебне човечеството!

https://zdravno.net/bolesti/sled-kovid-nova-zaplaha-debne-chovechestvoto/114595 Zdravno.net
След Ковид: Нова заплаха дебне човечеството!

Едва сме си отдъхнали от Ковид, нова опасност грози човечеството

За това алармира Световната здравна организация. Новата заплаха се нарича треската Денга. Половината планета е в опасност, твърдят световните медии.

Тази година случаите на болестта може да стигне рекордно ниво. Това се дължи донякъде от глобалното затопляне. И тази опасна болест се пренася от комарите, които се разпространяват много бързо и заемат нови територии. Според спецовете тази година броят на заразените може да се увеличи с още четири милиона. Най-потърпевши са Боливия, Парагвай, Перу, както и Аржентина.

Особено Аржентина е в голяма опасност тази година от епидемията Денга. Въпреки че се правят опити да се промени ДНК на комарите, все още няма желани резултати и опасността е голяма.

Скок на заболеваемостта се отчита и това лято в Европа. При температура над 45 градуса комарите умират. Заради глобалното затопляне те отиват на север, за да търсят по-удобни температури.Треската Денга е класирана сред десетте най-опасни заплахи за хората. Причинява се от вируса денга, пренасян от комарите. Човек с денга заразява 4-5 дни, максимум 12.Треската не убива човек, но протича много тежко.Телесната температура скача до 40-41 градуса и продължава до 10 дни, като се понижава трудно дори с лекарства. Хеморагичната и шокова форма на болестта може да причини смърт, защото се подува мозъка или белите дробове.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.