Тайната падна: Тези пет храни слага на масата си всеки всеки столетник

https://zdravno.net/bolesti/taynata-padna-tezi-pet-hrani-slaga-na-masata-si-vseki-vseki-stoletnik/133721 Zdravno.net
Тайната падна: Тези пет храни слага на масата си всеки всеки столетник

Тайната на дълголетниците е разгадана

Те включват в менюто си тези пет храни, за да живеят век и повече.Една от тези храни са  листните зеленчуци. Те са богати на антиоксиданти, минерали и витамини, които помагат срещу хроничното възпаление и оксидативния стрес.

Това са двата фактора, свързани със стареенето. Зеленолистните зеленчуци се грижат за цялостното здраве, за здравето на червата, борят се против риска от хронични болести и се грижат за продължителността на живота.

Ядките са богати на добри мазнини, протеини и фибри, които намаляват риска от сърдено-съдови болести и количеството на „лошия“ холестерол.Редовната им консумация се грижи за здравето на мозъка и за когнитивните способности.

Горските плодове са суперхрани, които се борят срещу оксидативния стрес чрез антиоксидантите и намаляват риска от заболяване.

Полнозърнестите храни, включително кафяв ориз,овесени ядки, пълнозърнеста пшеница, поддържат здравето на храносмилателната система, особено важно с напредване на възрастта. Контролират холестерола и кръвната захар, намаляват риска от развитие на хронични болести. И така добавят години живот.

Важно, за да живеем дълго, е и да консумираме мазни риби. Такива като сьомга, скумрия и други, богати на омега 3-мастни киселини, които се грижат за здравето на сърцето.

Освен това те намаляват опасните триглицериди в кръвта, кръвното налягане, пазят ни от аритмия. Рибите ни защитават от възпаления в тялото и от деменция.

Източник: Здраве.то

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.