Учени установиха: Краткото спиране на пиенето вреди на чревната микрофлора

https://zdravno.net/bolesti/ucheni-ustanoviha-kratkoto-spirane-na-pieneto-vredi-na-chrevnata-mikroflora/137165 Zdravno.net
Учени установиха: Краткото спиране на пиенето вреди на чревната микрофлора

Ако за кратко спрете пиенето на спиртни напитки, може да нанесете щети на чревната микрофлора

Това са установили учени от Националния институт по злоупотреба с алкохол в Америка. Случва се с хора, които преди това са злоупотребявали с пиячката.

Експериментът включва няколко група хора. Едната група са хора, злоупотребявали с употребата на алкохол, втората група също редовно и дълго консумирали силни питиета, но са се въздържали от пиене шест седмици преди експеримента и третата не пиели,а били физически здрави.

Експертите взели също данни за физическото и психическо здраве на участниците. Те оценили степента на увреждане на черния дроб, взели информация за качеството на съня, както и за тревожност, и депресия.

След което били взети проби от изпражненията на участниците, за да се установи какво е състоянието на чревната микрофлора. Чревният микробиом са микроорганизми, които живеят в стомашно-чревния тракт в симбиоза с гостоприемника.

Те са много важни за имунната система, както и за нормалното храносмилане.

Резултатите показвали следното. Полезните бактерии били намалени в червата на тези, които злоупотребявали с алкохол  и известно време са се въздържали от прием на спиртни напитки.

Необходими са допълнителни изследвания, дали тези негативни последици ще се обърнат при по-дългосрочно въздържане от приема на алкохол, казали учените.

Източник: Здраве.то, Crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.