Вярвате или не? Обидата също може да доведе до трупане на килограми

https://zdravno.net/bolesti/vyarvate-ili-ne-obidata-sashto-mozhe-da-dovede-do-trupane-na-kilogrami/134927 Zdravno.net
Вярвате или не? Обидата също може да доведе до трупане на килограми

Дори обидата може да причини напълняване

Това твърди руския доц. д-л Алексей Мелехин. Той е психоаналитик,клиничен психолог, терапевт.

За наднорменото тегло „виновни“ може да са обидата, чувството за нереализираност, когато нещо не се случва така, както искаме, когато се чувстваме застрашени.

Също така, когато човек прехвърля проблемите си на друг. Експертът твърди, че може да пълнеем и  заради т.нар. емоционален глад.

Той може да се причини от обида или лишения в детството, ако детето се е чувствало подтиснато или неразбрано.Също така, ако майката не е достатъчно добра или  бащата липсва в семейството. Това са все обиди, които човек не може да обясни с думи, а ги обработва с емоциите си.

Цялата тази гама причинява срив на трите хормона-лептин,грелин и кортизол. А обидата расте, увеличава се и враждебността. В резултат човек може да се отдаде на вредни навици или да започне да се храни през нощта.

Други изпитват необходимост от сладкото, което бързо ни дава енергия и удоволствие. В резултат приемате храната не става източник за продължаване на живота, а средство за самоуспокоение и награда. И ако проблемът с обидите не се реши, количеството на храната се увеличава, която често не е здравословна.

Човек може да стане недоволен и от наднорменото си тегло, но продължава да се тъпче. А това се отразява зле на здравето-запушват се съдове, страда черния дроб, сърцето и пр.

И ако храната не е само, за да задоволим глада си, а започнем трескаво да я поглъщате, потърсете помощ, съветва специалистът.

Източник: Ретро, Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.