Защо е здравословно да спим на затворени прозорци?

https://zdravno.net/bolesti/zashto-e-zdravoslovno-da-spim-na-zatvoreni-prozorci/111453 Zdravno.net
Защо е здравословно да спим на затворени прозорци?

Лятото наближава и горещините се увеличават

През горещите месеци често отваряме прозорците с надеждата да влезне по-свеж въздух.Дали обаче е добре да спим на затворени или на отворени прозорци ни съветват експертите.

Мнозина са на мнение, че е по-добрият вариант да спим вечерно време на затворени прозорци.

Каква е причината за този съвет? Проблемът е , че при отворените прозорци нивото на стреса се увеличава. Затворените прозорци намаляват значително нивото на шума, който се чува от улицата или от булеварда, на който живеете.Това от друга страна увеличава и стреса. А доказано е научно вече, че стреса повишава нивото на холестерола в кръвта, също така предизвиква високо кръвно налягане.

Освен това се влияе от хормони, които са произведени по време на сън.

Според експертите мозъкът е по-податлив на шум, отколкото на тишина, по време на сън.Но през периода на будност това не е така. Това идва от еволюцията ни, назад във времето. Нашите прадеди са възприемали шума като сигнал за тревога и съответно са реагирали на него.

Освен това отворените прозорци крият и  други опасности. Но от друга страна, ако прозорците са затворени през нощта, тогава в стаята циркулират вируси, които не могат да излязат навън.Ако ги отворим, тогава тяхното количество в стаята намалява, предупреждават експертите.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.