На колко градуса да сложим климатика, за да спасим сърцето си!

https://zdravno.net/bolesti/na-kolko-gradusa-da-slozhim-klimatika-za-da-spasim-sarceto-si/123413 Zdravno.net
На колко градуса да сложим климатика, за да спасим сърцето си!

Големият студ още не е настъпил

Но студените зимни дни крият опасност за хората, стадащи от сърдечни болести. Рискът нараства с увеличаване на студа, като през този период броят на инфарктите и инсултите нарастват.

Най-уязвими са хората над 60 години. Студеният вятър ни удря в лицето и може да причини спазми на коронарните съдове и да ни докара болки при исхемично болните хора.

Хората, които страдат от сърдечни болести и високо кръвно трябва да ограничат физическите упражнения. Експертите съветват да не хапвате преди излизане. Храната натоварва сърцето, както и алкохола.

Дрехите също са важни, по-добрият вариант е да се обличате с няколко ката по-тънки дрехи, отколкото с една-две по-дебели. Слоевете плат защитават тялото от студа. Така може да сваляте някои от дрехите, ако ви стане топло и да не се изпотите.

Когато навън има минусои температури, не е добре за здравето да стоите в прекалено топли помещения. Ако сте на климатик, добре е той да се държи на температура между 21 и 22 градуса.

Доказано е, че най-много топлина се губи през главата. Тя консумира и най-много кръв. Затова е необходимо на студа да си слагате шапка, за да не настините.

Шалът през устата ни пречи да поглъщаме студен въздух, който да не навлиза в дробовете и да не навреди на здравето. Обувките също трябва да са малко по-широки, за да не стискат на пръстите ни.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.