С тези храни удължавате живота си най-малко с 10 години

https://zdravno.net/bolesti/s-tezi-hrani-udalzhavate-zhivota-si-nay-malko-s-10-godini/122061 Zdravno.net
С тези храни удължавате живота си най-малко с 10 години

Всеки мечтае да живее дълго и да е в добро здраве

Ново проучване сочи, че ако се премине от нездравословна диета към здравословно хранене на около 40-годишна възраст удължавате живота си най-малко с десетилетие.

Същите диетични промени, направени при 70-годишните, удължава живота с пет години.Но спецовете съветват, че колкото по-рано се направят тези промени, тогава ефектът е доста по-голям.

Изследователи от Норвегия и Шотландия са установили кои храни са най-полезни за удължаване на живота. Такива са плодовете, ядките, също така и пълнозърнестите храни. Те удължават живота гарантирано.

Подсладените със захар напитки, както и преработените меса са най-вредни. Към храните, които удължават живота се прибавят още млечните продукти, бобовите храни, зеленчуци, ядки, риба, бяло месо, сочат експертите.

На трапезата ни да не присъстват често червените меса, яйца, подсладени със захар напитки, както и рафинирани зърнени храни.

Диетата е близка до средиземноморската, която се счита за една от най-здравословните.При нея се набляга на пълнозърнестите храни, постните протеини, плодове, зеленчуци и здравословните мазнини.Диетата ограничава консумацията на преработени меса, сладките изкушения и пържените храни.

Авторите на проучването обаче не са взели под внимание, за продължителността на живота, фактори като тютюнопушенето, както и възможността диетите да се променят с времето.

Източник: Здраве.то

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.