Вредно ли е да ядем всеки ден картофи?

https://zdravno.net/bolesti/vredno-li-e-da-yadem-vseki-den-kartofi/116208 Zdravno.net
Вредно ли е да ядем всеки ден картофи?

Картофите са една от най-традиционните храни

Картофите се хапват във всеки един повод. Въпреки че е най-редовно консумирания, зеленчука има лоша слава. Най-вече когато се хапва във формата на пържени картофи или като чипс.

Но има начини картофите да се превърнат в здравословна храна. Ако се хапват печени или задушени, без добавяне на много сол или наситени мазнини. Тогава няма опасност от захарна болест, сърдечни болести или инсулт.

Според диетолозите консумирането на непържени картофи не вредят, както го правят белия ориз, белия хляб, паста и изобщо рафинирани зърнени храни.

Ако картофите се приготвят по здравословни начини, а не под формата на чипс или пържени, тогава те са полезни за здравето, сочат редица изследвания на учените. Хапват ли се по здравословен начин, тогава се увеличава приема на калий и фибри, в сравнение с останалите нездравословни храни.

Това трябва да върне славата на картофа и да го поставим сред полезните храни. Стига да е приготвен по подходящ, здравословен начин, да няма излишно добавяне на сол, както и на мастни киселини. Освен това количеството също е от значение, за да се избегнат различни неприятни последствия.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.