Защо следобедната дрямка може да бъде опасна?

https://zdravno.net/bolesti/zashto-sledobednata-dryamka-mozhe-da-bade-opasna/114201 Zdravno.net
Защо следобедната дрямка може да бъде опасна?

Всеки знае каква огромна полза за тялото дава почивката

Затова трябва да си почиваме по-често.Но според експерти следобедната дрямка може да не е толкова полезна, в някои от случаите. Затова те съветват спането след обед да не продължава повече от четиридесет минути.

Ако следобедната дрямка продължи повече, това може да наруши вътрешния ни часовник, както и биологичния ни ритъм. Човек така е устроен, да спи през нощта и да почива, но по-малко през деня.

Причината е следната. Телесната температура спада между един и три следобед, поради което се чувстваме най-сънливи през този период. Спецовете са убедени, че следобедния сън не е толкова безопасен.Според нов експеримент, ако спим повече от 40 минути следобед, тогава може да възникват различни разстройства на организма ни.

В експеримента са взели участие над 300 хиляди човека. Резултатите са показали връзката между следобедната дрямка и метаболитния синдром. Същият включва наднормено тегло, хипертония, завишен холестерол. Когато спим повече от 40 минути през деня, тялото мисли, че сме в дълбок сън  и това отключва метаболизма. Именно поради тази причина може да се почувстваме по-изморени, отколкото преди да си легнем. Истината е, че не бива да се прекалява със спането следобед, а само да си дремнем, но наистина.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.