Защо високата възглавница крие риск за здравето?

https://zdravno.net/bolesti/zashto-visokata-vazglavnica-krie-risk-za-zdraveto/111378 Zdravno.net
Защо високата възглавница крие риск за здравето?

Високата възглавница е опасна за здравето ни

По-високата подпора под главата е вредно за врата, гръбнака и целия скелет.

Всеки знае колко е важен за здравето добрия сън. Той е важен наравно със здравословното хранене, както и с редовните тренировки. Когато спим пълноценно, управляваме хормоните, нормализира се метаболизма, имаме енергия.Ако не спим достатъчно, тогава желанието ни за тренировки и движение намалява, ставаме раздразнителни и продуктивността ни спада.Щом не спим достатъчно, тогава се повишава риска от сърдечни болести, затлъстяване, защото поемаме повече калории, има риск от диабет. Ако редовно не спим достатъчно, рискът от мозъчен и  сърдечен удар се увеличават.

Възглавницата трябва да дава на тялото ни необходимата опора. Тя не бива да предизвиква извивки в гръбнака, болка има във врата и  целия гръб, както и на крайниците. Ако спим на висока възглавница или на няколко, това създава голямо напрежение в прешлените на шията, също болки в гръбнака, врата, изкривявания, както и болки в главата.

Но най-голямата опасност е повишаването на налягането в черепа, заради притискането на прешлените. И в случая няма значение от позата за сън-дали по гръб, корем или настрани.А неутрален гръб се получава при възглавница с перфектна височина, за да не губи гръбнака естествените си извивки. Ниската възглавница също предизвиква изкривяване на врата.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.