Напук на твърденията: Младите картофи лекуват сърцето!

https://zdravno.net/zdravni-saveti/napuk-na-tvardeniyata-mladite-kartofi-lekuvat-sarceto/143504 Zdravno.net
Напук на твърденията: Младите картофи лекуват сърцето!

Картофите са зеленчукът ,за който има доста противоречиви мнения

Мнозина са убедени, че те не са най-здравословния продукт. Но според последните проучвания младите картофи носят много ползи за здравето и пазят от сърдечно-съдови болести.

Картофите съдържат много въглехидрати и калории, заради което се считат за не толкова полезни. В тази връзка причиняват рязко повишаване на нивата на кръвната захар и причиняват натрупване на излишни килограми.

Но едновременно с това младите картофи съдържат много полезни минерали, витамини, витамин С, фибри и фенолни киселини. Те помагат да се регулира кръвното, да се подържа здравето на сърцето и на кръвоносните съдове.

Веществата в тях предпазват клетките от възпалителни процеси и имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Фибрите в пресните картофки пък се грижат за здравето на червата.

Младите картофи не предизвикват рязко покачване на кръвната захар и предпазват от сърдечносъдови заболявания.

Но за да носят ползи за здравето, картофите трябва да се хапват по здравословен начин. Това определено не е пържене на висока температура в много олио.

Спецовете препоръчват картофите да се пекат или варят, като така си запазват хранителните вещества.  За да носи зеленчукът доста ползи, трябва да се свари, с предпочитане с кората и след това да се обели.

Така се образува така нареченото резистентно нишесте,което действа като пробиотик и пази червата.

Източник: Здраве.то, Crimesbg.com

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.