Как да се спасим от двата вида кърлежи?

https://zdravno.net/bolesti/kak-da-se-spasim-ot-dvata-vida-karlezhi/113763 Zdravno.net
Как да се спасим от двата вида кърлежи?

В сезонът на кърлежите сме

Специалистите ги разделят на два вида-твърди и меки. Твърдите кърлежи виреят в закрити пространства, дупки и цепнатини, докато вторите живеят на открито-поляни, гори, храсти и др.Меките издържат по-дълго време на глад и живеят до 10 години. Другият вид живее до три години и по-малко издържа на глад.

Меките се закрепят по-здраво за кожата и тялото и именно те предават опасния тиф. Течността, която изпускат в тялото е богата на патогенни микроорганизми.

Твърдите упорито следват гостоприемника и се забиват с него в хоботчето, като вкарват слюнка, богата на обезболяващи, каято и пречи да се съсирва кръвта. Запушалката не позволява да изтича кръвта навън. В сезонът на кърлежите спецовете препоръчват превенция. Освен това винаги да се пръскаме с репиленти срещу тях или да ходим с дрехи с дълъг ръкав или крачоли, за да се предпазим от кръвосмучещите твари.

След всяко посещение на рискови места добре да се оглеждаме в къщи, за да не са залепили по нас кърлежи.

Експертите съветват намерен кърлеж веднага да се извади от кожата. Ако нямаме достъп до медицинска помощ, да го направим с помощта на пинцета. С нея да захванем кърлежа възможно най-близо до кожата. И да го издърпаме нагоре с постоянна и равномерна сила. Но да не се върти кърлежа, да се мачка, защото така  е възможно да предаде инфекцията и патогените в кръвта.

Алкохол, лак за нокти, вазелин или други народни средства няма да накарат кърлежа да се „отдръпне“.Но рискът да отдели повече патогенни вещества със слюнката е голям.

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.