Как действа студът на сърдечно болните хора?

https://zdravno.net/bolesti/kak-deystva-studat-na-sardechno-bolnite-hora/126303 Zdravno.net
Как действа студът на сърдечно  болните хора?

Студът действа зле на хора със сърдечносъдови болести

Особено на опасност, през студените зимни дни и месеци, са изложени хипертониците, страдащите от исхемична болест,анемия, както и от диабет.

Студът  е изключително силен рисков фактор, особено за по-възрастните пациенти, предупреждават лекарите. По-ниските температури се понасят по-лесно от по-едрите хора, но възрастните трябва да спазват определени правила.

Те трябва да се обличат по-топло, с памучни дрехи, както и с по-широки зимни обувки, за да не се окаже студът рисков фактор.

Особено ценно е през студените дни да приемат топли напитки, като чайове, супи, а ако сте изстинали, загряването трябва да се случва постепенно.

Лекарите предупреждават, че търкането на замръзналите зони и участъци не помага, дори е погрешно. Кръвоносните съдове се свиват по време на студ, а рецепторите за студ са разположени близо до повърхността на кожата.

С търкането се предизвиква преохлаждане на крайните части на тялото, а кожата замръзва, щом продължи охлаждането.

 Студът предизвиква и свиване на коронарните съдове. При болните от исхемична болест те са запушени, затова се получават други ефекти.

И те са недостатъчно оросяване, което предизвиква сърдечносъдови проблеми.Усетим ли болка зад гръдната кост или ни присяда, тогава би трябвало да потърсим лекарска помощ.

Другите симптоми са схващане на челюстта, задух и прилошаване. За хора, които не страдат от сърце, студът не оказва подобно вредно влияние.

Източник: Здраве.то

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.