През лятото! Удря ни магарешката кашлица през лятото

https://zdravno.net/bolesti/prez-lyatoto-udrya-ni-magareshkata-kashlica-prez-lyatoto/130818 Zdravno.net
През лятото! Удря ни магарешката кашлица през лятото

Лятото ни удря коклюш или познат още като магарешка кашлица

За това алармира проф. Тодор Кантарджиев. Болестта е най-опасна при неваксинираните новородени бебенца, при тях може да има и фатален край.

За разлика от другите инфекциозни болести коклюшът се разпространява през топлите летни дни и месеци. От началото на годината официално регистрираните с болестта са се увеличили, в сравнение с миналата година.

Един заразен от магарешка кашлица заразява седемнадесет човека, ако те не са ваксинирани.

Ваксината има трайност до десетина години, след което трябва да се реваксинира човек. Но дори и след този срок, ако се зарази, болестта минава доста по-леко.

Тези от жените, които имат намерение да забременяват, трябва да се ваксинира срещу коклюш, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев.

Седмици и дори месеци продължава болестта.Няма нищо случайно в това, че е наречена магарешка или сто дневна.

Болестта започва така, все едно си заразен от вирус или респираторна инфекция. Заразата започва с хрема, кихане, общо неразположение и лека кашлица.

След няколко дни настъпва истинския стадий на болестта. Той започва с яко кашляне, такова, от което дори не можеш да си поемеш дъх.

Източник: Ретро

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.