Смехът наистина е лекарство!Лекува сърцето, намалява риска от инфаркт (И още ползи)

https://zdravno.net/bolesti/smehat-naistina-e-lekarstvolekuva-sarceto-namalyava-riska-ot-infarkt-i-oshte-polzi/130909 Zdravno.net
Смехът наистина  е лекарство!Лекува сърцето, намалява риска от инфаркт (И още ползи)

Категорично е доказано, че смехът е лекарство

Когато се смеем, кръвоносните съдове се разширяват и това доставя на сърцето повече кислород.

След серия проучвания лекарите са стигнали до извода, че смехът наистина е лекарство. Когато се смеем, от главата до стомаха са напрягат около 300 мускула, от които 17 само на лицето. Организмът заработва активно и се засилва метаболизма.

Едновременно с това се отделят хормоните на щастието-ендорфини, серотонин и имуноглобулини, които укрепват имунитета и се активира парасимпатиковата нервна система.

При мащабно проучване на японски учени, в което участвали над 23 000 човека на възраст най-малко над 65 години, се установило следното. Онези, което се смеят по няколко пъти на ден имали по-малко сърдечни проблеми  или инсулти от тези, които се смеели рядко или много по-малко.

Американски изследователи открили, че смехът подобрява кръвообращението и предотвратява сърдечносъдовите болести.Забавните филми увеличават кръвообращението с около 50 на сто, докато сцените с насилие са го намалили почти наполовина.

Спецовете установили също, че при смях пулсът се намалява средно с над 7 удара в минута, като остава с по-ниски удари дълго време. Смехът също подобрява дишането и намалява възпалението.

Източник: Здраве.то

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.