Тези храни увреждат хормоналната система

https://zdravno.net/bolesti/tezi-hrani-uvrezhdat-hormonalnata-sistema/144681 Zdravno.net
Тези храни увреждат хормоналната система

Хормоните са специални вещества, които се произвеждат от организма и регулират вътрешните процеси

Прекъснат ли е този процес, здравето на човек се влошава и съществува риск от сериозни болести. Оказва се, че „виновна“ за това може да е и храната.

 Кафето стимулира производството на хормона на стреса-кортизол. Максималното количество от този хормон се произвежда сутрин, а вечер намалява.

Но когато пиете кафе, повече от нормалното, естествените ритми се рушат. Това нарушава съня, кръвната захар играе, метаболизма се забавя, имунитета пада, изпадате в депресивни състояния.

Тялото се нуждае от захар, по-скоро от глюкоза, за енергия. Глюкозата се транспортира от кръвта към клетките, като се използва хормона инсулин.

Когато има повече захар, произвежда се повече инсулин. В резултат клетките стават резистентни, те не приемат глюкозата и тя остава в кръвта. Това води до диабет тип 2, което води до затлъстяване и често уриниране.

Въглихадратната храна води до производството на серотонин-хормона на щастието. Ако се злоупотребява с консумацията им създават се сериозни енергийни колебания.

В резултат има скокове на кръвната захар и  опасност от развитие на захарна болест.

Експертите настояват да се сведе до минимум консумацията на месо, за да не се предизвика сериозен хормонален дисбаланс.

Алкохолът създава хаос в организма. Засяга най-вече производството на инсулин.Може сериозно да навреди и на производството на половите хормони, води до депресии.

Източник: Crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.