Депресия и постоянно недоспиване? Има ли връзка

https://zdravno.net/bolesti/depresiya-i-postoyanno-nedospivane-ima-li-vrazka/119522 Zdravno.net
Депресия и постоянно недоспиване? Има ли връзка

Ново генетично изследване доказва има ли връзка между недоспиването и депресията

На базата на проучването се е установило, че при сън, по-малко от пет часа на нощ се развиват генетични симптоми.

По принцип лошият сън се приема като страничен показател за влошеното психично здраве. Но серия изследвания от английски учени се е установило ,че връзката между лошия син и психиката са много по-дълбоки.

Установено е, че при хора на средна възраст краткият сън предизвиква депресивни състояние. Резултатите от експеримента са публикувани в специализирано научно издание.

В хода на изследването се е установило, че лошият сън предшества развитието на депресивните състояния, а не обратното.

Авторите на проучването са установили, че хора с генетична предразположеност към кратък сън, по-малък от пет часа на нощ, са по-склонни да развият депресивни признаци в период от четири до дванадесет години.

Хората, които спят по пет или по-малко часове на нощ са склонни над два пъти и половина повече да развият депресивни състояния. А тези, които спят над девет часа може да изпаднат в депресия един път и половина в сравнение с тези, които спят по седем часа на нощ.

За това здравият сън е изключително ценен не само за общото, но и за психичното ни здраве.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.