Ето с колко години състарява безсънието мозъка

https://zdravno.net/bolesti/eto-s-kolko-godini-sastaryava-bezsanieto-mozaka/53723 Zdravno.net
Ето с колко години състарява безсънието мозъка

Сънят е жизнено важен за цялостното здраве на организма

Безсънието вреди на всички органи. Но ново проучване сочи стряскащи фактори. И те са, че само една нощ без сън прави мозъка по-стар с две години.

В проучването експертите използвали машинно обучение. Те били научени да определят възрастта на мозъка от резултати, получени от ядрено-магнитен резонанс. Били изследвани две групи хора, едните, които били лишени от сън и друга група на хора, които имали пълноценен сън.

Резултатите били шокиращи, публикувани в научно списание. Според тях една нощ, прекарани без сън, мозъка се равнявал на такъв, който е остарял с около две години. Данните съвпадали и с по-предишни експерименти.

На базата на тези експерименти се установило следното. При хора, лишени от пълноценен сън, в мозъка настъпват няколко промени.Те включват също изменение в разпределението на течности, както и в самото количество на сивото вещество в този важен орган.

Сънят се грижи за цялостното ни здраве. Но той често остава на задно място. Поради прекомерната работа, грижи по семейството, както и гледане на филми и то до късни доби, както и при други причини.Ако имаме проблеми със съня, това не само може да увреди мозъка ни, но и да ни докара проблеми със сърцето, както и други рискове за здравето ни.Спецовете съветват възрастните хора да спят между 7 и 8 часа.Ако сънят продължава повече от това време, може да ни застигнат депресивни състояния.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.