Кои митове за съня са истина и кои не отговарят на нея?

https://zdravno.net/bolesti/koi-mitove-za-sanya-sa-istina-i-koi-ne-otgovaryat-na-neya/144603 Zdravno.net
Кои митове за съня са истина и кои не отговарят на нея?

За съня съществуват няколко мита

Много хора подценяват съня и редовно се лишават от него. Други смятат, че ако спят повече, са по-мързеливи или нямат ясни цели.

В тази връзка специалистите развенчават няколко общоприети мита за съня.

Според някои умората е по-скоро индивидуален проблем,  а не физиологичен. Те смятат погрешно смятат, че ако са добре подготвени или мотивирани, тогава  се справят по-добре с умората в работна среда.

Само че всеки е подвластен на умората и с възрастта нещата се задълбочават, ако не се вземат мерки.Много катастрофи, човешки грешки и инциденти се дължат на умората.

Схемата 8 часа сън в денонощието не е валидна за всеки. Потребността от сън е индивидуална и за някои е под, за други над 8 часа. Може и да се свикне и с по-малко сън.

Има хора, макар процентът да е около един, които спят между три и пет часа и това им е напълно достатъчно. Младите хора сравнително лесно се приспособяват към различните режими на лягане и ставане.

С възрастта и честата смяна на часовите области този процес се затруднява.Необходима е минимум седмица, за да се приспособим към различни режими на ставане и лягане.

Осигуряването на достатъчно количество сън е важна, но още по-важно е качеството на съня.Сънят не се наваксва, затова ако искаме да спим повече през уикенда, в понеделник ставаме уморени, сънливи и в недобра кондиция.

Източник: Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.