Как да запазите костите си здрави и да се спасите от остеопороза?

https://zdravno.net/bolesti/kak-da-zapazite-kostite-si-zdravi-i-da-se-spasite-ot-osteoporoza/132997 Zdravno.net
Как да запазите костите си здрави и да се спасите от остеопороза?

За да се предпазите от остеопороза е добре да се излагате на слънце

На тялото му е необходимо слънчева светлина, за да произвежда витамин Д. Това твърдят немски специалисти.

Витамин Д, който се нарича още слънчев, помага на тялото да приемат храни, които се грижат за доброто здраве на костите ни.

Спецовете препоръчват да се излагаме на слънце поне по тридесет минути на ден. А когато времето е мрачно, да се приемат добавки.

И то в препоръчителни дози. Ако се храним балансирано, така се предпазваме от недостиг на калций. Този минерал може да се набави от млечни продукти, както и зеленчуци като зеле и броколи. Калций съдържат още ядките и някои билки.

Специалистите съветват да се избягват храни като кока-кола, както шоколад, също и печени фъстъци, защото са богати на фосфор, който „атакува“ костите.

За здравето на костите е полезен и спорта. Той забързва метаболизма и заздравява мускулите, което облекчава работата на костите.

Костна маса се изгражда също така от вдигане на тежести, гимнастика, както и  плуването. Тези съвети не са важни само за по-възрастните хора,

които са застрашени от остеопороза, а и от по-младите, за да съхранят здравината на костите си, препоръчват експертите.

Източник: Ретро

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.