По косата разкриват риска от инфаркт и инсулт

https://zdravno.net/bolesti/po-kosata-razkrivat-riska-ot-infarkt-i-insult/110687 Zdravno.net
По косата разкриват риска от инфаркт  и инсулт

Учени направиха сензационно откритие

Знае се, че инфарктът и инсултът покосява най-много хора по света. Дори да не се стигне до фаталния край, тези болести често водят до инвалидизиране и действат на качеството на живота.Затова всяко ранно откриване на тези болести може да помогне да се спасят човешки животи.

Те разкриха начин да разпознаят по косата риска от инфаркт  и инсулт.Основните показатели за това са хормоните кортизон и кортизол. Те се отделят в човешкото тяло като реакция при стреса. Тези хормони имат още и друго действие. Те са отговорни за метаболизма, като и за разпределението на мазнините по цялото тяло. Това от своя страна повишава риска от затлъстяване.

В експеримента са участвали над шест хиляди доброволци. Те са анализирали нивото на тези два хормона в косата им, като констатирали пряка връзка със сърдечно-съдовите болести.

И открили интересни резултати. За тези, които са на възраст под 57 години повишаването на нивото на кортизона увеличава няколко пъти риска от мозъчен и  сърдечен удар.

Но при тези личности, които са прехвърлили тази възрастова граница, нивото на хормона не влияе изобщо на болести на сърцето и на кръвоносните съдове.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.