“Боли ме мъдрец” – как да разпознаем проблема и какво да правим?

https://zdravno.net/zdravni-saveti/boli-me-madrec-kak-da-razpoznaem-problema-i-kakvo-da-pravim-2/124796 Zdravno.net
“Боли ме мъдрец” – как да разпознаем проблема и какво да правим?

„Ще ми вадят зъб“ – за мнозина тази реплика звучи плашещо и обикновено винаги е свързана с притеснения от страна на пациентите. Екстракцията на зъб е една от най-честите интервенции в денталната медицина. В тази статия ще разгледаме подробно кога и защо т.нар. мъдреци следва да бъдат извадени и какво да правим и съответно да не правим преди/след процедурата.

“Доста често свързваме ретинираните мъдреци с възпалителен процес, което от своя страна се изразява в различна по интензитет болка, подуване и цялостен дискомфорт”, разказва оралният хирург и имплантолог д-р Михаил Главинов от дентална клиника Impression Dent в София.

Процесът при поникването на мъдрец е изключително бавен и трае дълго време. Понякога зъбът може единствено да пробие венеца частично, което може да доведе до образуването на т.нар. венечен джоб. Това крие риск попадане на бактерии в гингивата.

Самото им разположение и затрудненият достъп до тях възпрепятства и почистването. За да избегнете проблеми в бъдеще, препоръчително е да посещавате редовно дентален лекар за професионално почистване, препоръчва д-р Главинов от Impression Dent.

“Екстракцията на т.нар. мъдреци следва да се направи най-общо казано, когато те не ни служат пълноценно – ако създават дискомфорт, болка или пречат на дъвкателната функция”, обяснява д-р Главинов.

Как ще се проведе екстракцията на мъдреца зависи от това дали е нормално поникнал или не. В първия случай ваденето протича по стандартния начин, по който би бил изваден всеки друг зъб. В случаите, когато той е ретиниран (непоникнал) или частично поникнал. Тогава се налага намесата на хирург, който да отстрани зъба чрез интервенция.

Във всички случаи, не отлагайте грижата за своята усмивка и ваденето на мъдрец, ако това се налага”, съветва д-р Главинов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.